Зачем зеркала в лифтах

Навіщо в ліфті дзеркало?

Ліфт — один з найкорисніших винаходів сучасності, оскільки підйом на 50 сходових прольотів є жахливим та трудомістким. Але, якщо ви думаєте, що виробники ліфтів переймаються лише його інженерною частиною, то ви помиляєтесь. Від ліфтів, що виконують голосові команди, до встановлення дзеркал в кабінах та ліфтових холах, все дуже добре продумано.

Розглянемо причини, що спонукають інженерів встановлювати дзеркала в кабінах ліфтів.

Зачем зеркала в лифтах_фото_2

Безпека

Якщо перше, що спадає на думку, — це причини безпеки, то коротка відповідь — так. Протягом історії дзеркала ліфтів відігравали велику роль у виявленні крадіжок і навіть попередженні нападів. Дуже корисно бачити у відображенні дзеркала те, що відбувається у кабіні ліфта.

Влада міста Нью-Йорк піклується про безпеку жителів і зменшення кримінальних випадків. Саме тому, законодавством передбачено встановлення та підтримання в робочому стані дзеркал у ліфтах, що керуються пасажирами, саме для того, щоб кожна людина могла побачити, хто знаходиться в кабіні, не заходячи в неї.

Допомога пасажирам в інвалідних візках

Для людей на інвалідних візках сходи можуть бути неабиякою перешкодою. Наявність ліфтів у високих будівлях робить їх доступними для будь-якої категорії людей з різними потребами. Однак невеликий розмір кабіни ліфта означає, що всередині нього немає місця для того, щоб користувач інвалідного візка розвернувся та спокійно виїхав на потрібному поверсі.

Розміщення дзеркал допомагає людині в інвалідному візку безпечно повертатися або виїхати з ліфта, не потребуючи повороту. Це може запобігти нещасним випадкам та полегшити життя людям з фізичними вадами, які користуються будівлею.

Вважається, що дзеркала в ліфтах з метою безпеки осіб з обмеженими фізичними можливостями були вперше встановлені в Японії, а зараз це є обов’язковими вимогами законодавства. Подібний нормативний документ є також і в Гонконзі. Він визначає за яких умов і як саме треба встановлювати дзеркала в ліфтових кабінах, щоб користувач бачив всі перешкоди та номер поверху, де зупинилася кабіна.

Не залишаються в стороні й світові виробники ліфтів. Так, компанія KONE, посилаючись на Європейський стандарт EN81-70, який визначає технічні вимоги доступності, включаючи доступність для інвалідів та інших маломобільних груп населення, пропонує відповідне обладнання власного виробництва.

Вищевказаний стандарт також діє і в деяких країнах колишнього СРСР. В ньому йдеться про те, що дзеркало має бути встановлене, якщо розмір кабіни не дозволяє користувачеві розвернутися в кріслі-колясці безпосередньо в кабіні ліфта.

Клаустрофобія в ліфті

Клаустрофобія

Тут не треба багато пояснень. Через свої малі розміри, багато ліфтів можуть посилити клаустрофобію. Невеликий простір, брак повітря та неможливість побачити, що відбувається в механізмі — це фактори, що сприяють цьому типу тривоги в малих просторах.

Рішення? Наявність дзеркала в ліфті допомагає зменшити клаустрофобію. Оскільки дзеркала збільшують простір, це дозволяє зменшити відчуття того, що людина перебуває у вузькому просторі й місці. Отже, наявність дзеркал допомагає уникнути відчуття у людини, наче вона потрапила у пастку.

Для багатьох дзеркало є кращою альтернативою прозорому склу, через яке можна побачити все навкруги себе, що приносить зовсім інший набір проблем — так зване вертиго.

Зачем зеркала в лифтах

Фактор відволікання

Фактор відволікання має швидше психологічне, ніж якесь механічне значення. В ліфті ми можемо не тільки нудьгувати. Деякі людини також можуть почувати себе некомфортно. З наявністю дзеркала в кабіні швидше минає час, а іноді ви можете швидко привести до ладу свій зовнішній вигляд, якщо поспішали вийти з дому (хоча з роками ця функція вийшла на задній план з приходом смартфонів з фронтальними камерами).

До речі, дзеркалам ліфтів (як і телефонам) ми зобов’язані, і багато в чому, популяризації селфі. Мало хто чинив опір, щоб увічнити себе в одному з багатьох знімків, зроблених для Instagram та інших соцмереж.

Сприйняття швидкості

Останній фактор в нашому списку, але не останній за своїм значенням. Тому хочеться зупинитися на ньому трохи детальніше, ніж на попередніх.

У ранній промисловий вік будівлі почали будуватися дуже швидко. Багато цих новобудов були вищими, ніж будь-що, що коли-небудь будувалось, і більшість з них мали ліфти. Оскільки будівлі зростали й зростали, все більше людей почали користуватися ліфтами. В ті часи вони були досить повільними. Люди постійно скаржилися на те, наскільки повільними були ліфти.

Тож ліфтові компанії отримали серйозний виклик. Вони почали проектувати ліфти, які були би швидшими та безпечнішими, але в той час це було дуже дорого. Багато компаній того часу працювали над будівництвом безпечнішого і швидшого ліфта, але одна з компаній запропонувала іншу постановку проблеми. Один з інженерів тоді сказав: “Я думаю, що швидкості наших ліфтів просто чудові, це люди божевільні.”

Тоді інженер запропонував подивитися на проблему по-іншому. Ідея полягала в тому, що це люди думають, що ліфти рухаються повільно. Це дозволило команді дизайнерів підійти до проблеми з абсолютно іншого кута, і, таким чином, розробити цілком новий набір ідей. Замість того, щоб концентруватись на більших двигунах, конструкції шківа і таке інше, вони сконцентрувалися на пасажирах в ліфті.

Коли вони подивилися на проблему з цього кута, то з’явилося багато нових питань — це справді занадто повільно? Чому вони вважають, що це повільно? Як ми можемо їх відволікти? Як ми можемо зробити поїздку більш комфортною? Чи бояться клієнти висоти?

Це призвело до необхідності провести дослідження та отримати інформацію з перших рук. Так, інженери виявили, що багато людей думали, що ліфти набагато повільніше, ніж вони були насправді.

Вони також дізналися, що люди мають перебільшене відчуття часу, тому що пасажирам, яких поглинула думка про страх падіння, тільки й залишається дивитися в стіну і думати про безпеку ліфта, що висить у повітрі…

Тож дуже чітко виявилася потреба у додатковому просторі та обладнанні кабіни. Це привело конструкторів до ідеї розмістити дзеркала в ліфтах, щоб люди думали про щось інше, крім небезпеки. Чи правильно розчесане їх волосся? Чи добре виглядає її макіяж?

Бачивши дзеркала в ліфтах, люди відволікалися і більше не були зайняті страхом падіння. У ході подальшого опитування користувачі казали, наскільки швидшими стали нові ліфти, хоча їх швидкість була точно такою ж. Сама конструкція ліфтів зовсім не змінилася.